Rundt Rygen

Insel Hiddensee

Vi ligger i marinaen i øens største bysamfund, Vitte. Der er udsigt til diget lige ved siden af og over mod stumfilmstjernen Asta Nielsens sommerhus. 

3 dage er gået, siden vi ankom, men der har været stærk kuling, som ikke egner sig til at krydse Østersøen tilbage til Danmark.

Det er heller ikke det værste sted at opholde sig på den bilfrie ø vest for Rygen.

Den er blot 19 km2 med 1.000 indbyggere. Allerede i starten af 1900-årene fandt turisterne vej til øen, der ligger nord for Stralssund.

Turismen fortsatte i DDR-tiden, som visse steder på øen fortsat vidner om.

 

Hiddensee er meget naturskøn og egner sig fortrinligt til vandreture og ikke mindst for cyklister, hvilket utallige ulejningssteder af de tohjulede vidner om.

Men også hestevogne bruges til transport af de mange turister, og der findes en lille bus, som kører fra havnen i syd, Neundorf til nordspidsen, hvor fyrtårnet sender sine blink ud over Østersøen.

Insel Hiddensee er naturskøn - her udsigt mod øens nordligste havn, Kloster. I baggrunden bakkedraget, hvor fyret er placeret
kloster

Vi får vandret rundt på øen og beundrer den smukke natur og de små bysamfund, hvor der er turistbutikker med de sædvanlige varer, samt restauranter og små cafeer. De ser ikke ud af så meget, DDR-tiden hænger stadig ved.

Der er også flere gader i de tre små bysamfund, som hverken har astfalt eller brosten. Hårdtkørte jordveje synes at være en ganske naturlig ting. Ingen synes at tage notits af det. Turisterne finder det sikkert charmerende og de faste beboere tager det som en selvfølge, når de kommer susende på deres cykeler med små anhængere bag. Men i regnvejr og om vinteren må det være noget af et søle.

Vel det flotteste hotel på øen
I sæsonen er Spargel et must i Tyskland

Øen huser også en række små gallerier, kunstnere i eget miljø samt mange kunsthåndværkere. Ofte i ret simple rammer.

Besøg på restaurant er der også på programmet. Jeg har fået den sædvanlige Scholle, men med et for mig nyt tilbehør, stuvede kartofler med små baconstykker og med en karakteristisk sød smag.

 

Øen har en flot fauna med talrige arter

Som dansker falder man naturligvis over stumfilmstjernen Asta Nielsens sommerhus, og selv om hun forlod det kort inden anden verdenskrig og ikke vendte tilbage sidenhen, er det værd at besøge.

Den danske skuespiller , der var født i 1881 og døde i København i 1972, havde en stor karriere ikke blot i Danmark og Tyskland, hvor hun boede i en årrække, men også i resten af Europa og i USA. I datiden var hun verdens højst betalte skuespiller!

I sit lange ophold i Tyskland boede hun i Berlin og om sommeren altså her på Hiddensee.

I dag kan det være lidt svært at forstå, hvor stor en stjerne, hun var.

Asta Nielsens sommerbolig "Karusel"
Fra stumfilmstjernens sommerbolig på Hiddensee

Et lille kig i en tilfældig bog på filmstjernens museum på Hiddensee afslører en lille pudsig ting. Maleren Kirsten Kjær, portrætterer Asta Nielsen.

På Kirsten Kjærs museum i Frøstrup har erhvervede vi for et par år siden en reproduktion af Kirsten Kjær, motiv: Asta Nielsen.

Reproduktionen pryder væggen i sommerhuset i Nr. Vorupør.

Sådan er det så meget.

Vi runder fyret på Møns Klint

Fredag, den 2. Juni

Der er 1018 HP, temperaturen 17,1 grad og solen er fremme kl. 8,30.

Vinden er faldet til West 5 m/s, så vi forlader Hiddensee, og sejler gennem de smalle løb ud mod anduvningen i Østersøen. Desværre har vi vinden lige imod, og der står nogen sø, så Volvoen må arbejde og bringe os over til Danmark.

I løbet af et par timer løjer vinden og drejer en smule i mere sydlig retning. Vi ruller vi genoaen ud, men det varer ikke længe, før vinden atter er for spids. 

Solen er brudt rigtigt igennem, og temperaturen er steget, samtidig lægger vinden sig yderligere.

Der er en del trafik af fragtbåde, da vi når ud midterlinien mellem de to lande, hvor sejlruten går.

Vi må vige for en lille tankbåd, der er på vej mod Odense.

Havnen i Klintholm  anløber vi kl. 16.

Loggen viser 38,2 sømil.

Lørdag, den 3. Juni

Der er 15 grader kl. 9, da vi sejler udbad havnen i Klintholm.

Vinden er fra øst 5-6 m/s og lige imod. Der er en del bølger, så det bliver lidt urolig sejlads, indtil vi har nået østspidsen af Møns Klint og kan gå mod nord. 

Vi får sejlet op, så det trækker sammen med motoren. Vinden falder efterhånden, men efter et par timer tiltager den atter, så farten øges samtidig med at bølgerne bliver større. Men heldigvis med os, så farten øges yderligere.

Kl. 13,30 har vi fundet en plads i havnen i Faxe Ladeplads. Loggen viser 25,3 sømil.

Langs klinten er der mange trollingbåde


Faxeladeplads blev valgt, da der var indløbet en invitation fra Hannes kusine, Solveig og hendes mand Carsten. Det blev en dejlig og hyggelig middag efter vi var blevet præsenteret for Faxe, hvor de bor.

Vi så blandt andet store bryggeri, lakridsfabrikken Haribo og det store, imponerende Faxe kalkbrud. 

 

Det store kalkbrud i faxe

| Svar

Nyeste kommentarer

15.06 | 09:23

Hej,
Er der på nogen tidspunk hvor man er nød til at tage masten af ?
Mast 16 meter ?
Fra Karlstad til Gøteborg ?

Mvh Tom

18.05 | 06:08

Hej Ulrik
det lyder rigtigt dejligt.
Vi har jo også dejligt vejr herhjemme.
Jeg har fået riggen på .
Hilsen Ib

17.05 | 20:10

Du forstår at nyde det, rigtig flotte billeder.
Fortsat rigtig god tur, var du forresten inde på akvarelmuseet?

27.07 | 21:38

Hej med jer alle 4.
Rart at følge jer, det er også godt at jeres investering i Holland har været en god disponering.
Vi glæder os til vi ses
Karen & Steen