Derfor sejler jeg

Glæden ved at sejle er mangfoldig - forskellig for de forskellige

Hvorfor sejler vi? Svarene er mange, og de er forskellige fra sejler til sejler - alt afhængig af, hvad den enkelte lægger vægt på. Men fælles for os alle er det glæden, der kommer, når man konstaterer, at man kan.

Det er sømandskabet, at holde tingene i orden, få dem til at fungere. Det er at navigere og komme frem. Det er alt. hvad der har med båden at gøre, at pusle og forbedre. Det er teori og håndværk, det er drømme, muligheder og planer.

Sejlads lader det moderne menneske opleve de vældige kontraster i døgnet og vejret. Noget man fastlåst i sin båd oplever mere intens, end hvis man blot kan gå hjem, når vejret bliver dårligt.

Og ofte tvinges vi som sejlere til at være med og tage beslutning og ansvar på en hel anden måde, end på de fleste af livets andre områder.

 

Fællesskabet

 

Mange af os lægger vægt på fællesskabet, der opstår med de sammenfaldende interesser. Hjælpsomheden og det gode råd, hvad enten det gælder et havnetips eller løsning af et teknisk problem på båden. Blot det, at makkeren tager en tovende, når man lægger båden til land. Kort og godt: Den hjælpende hånd. 

Fællesskabet er, når vi sejler flere i samme båd eller flere både sejler sammen. Oplevelserne bliver nu en gang bedre, når flere deler i fællesskab. Møder man tilfældigt en kendt båd fra klubben i en fremmed havn, på en ankerplads eller ved en klippe, er der aldrig langt til øl eller fælles spisning og udveksling af oplevelser og erfaringer. Og begrebet kendt båd flytter sig. I takt med hvor langt borte fra hjemhavnen, man er kommet, jo bredere bliver begrebet. Blot det at møde en båd fra f.eks. Limfjorden i fremmede farvande giver en følelse af bekendthed. Når man i udlandet møder en dansk båd, får vi oplevelsen af samhørighed og fællesskab og bliver mindet om det derhjemme. Og så følger gensidig interesse for kontakt.

 

 

 

Rosendal i Hardanger-fjorden
En sommerdag på Fur
Bohuslän
Livø
Fisken rengøres i Lysefjorden (lige overfor Prædikestolen)

Oplevelserne

For mange af os, er det nok oplevelserne, der vejer tungest. De er utallige, og så går de i mange forskellige retninger. Alene glæden ved at komme andre steder hen. At rejse fra den ene kyst til den anden i sin båd, at komme til fremmede havne og hjem igen.

Det er noget helt specielt at sejle helt ind i centrum af en by og finde en kajplads der. Fra gammel tid har havnen været byens samlingssted. Der man kom for at opleve. Oven i købet er der oftest ikke langt til indkøb, museet, de historiske bygninger, eller hvad man ellers har planlagt at se.

De flotte og veludstyrede og ofte - i sæsonen - propfyldte marinaer kan være meget gode. Men stregt taget er der ikke megen forskel på Fjorparken, hvor Lady Bird har hjemme, og så alle de andre. Når vi sejler er der rig mulighed for at besøge de mange øer, både store og små. De beboede såvel som de ubeboede. Det er et privilegium, som kun gives sejlere.

Det er en ganske særlig oplevelse at ankre op og måske tage gummibåden eller jollen i land. At ligge for anker og nyde solens sidste stråler, medens mørket langsomt falder på. Eller vågne op på ankerpladsen og følge naturen, når en ny dag begynder. Har man først prøvet det, giver man ikke så meget for marinaen med alle dens fristelser og lokkende faciliteter.

I det hele taget får vi som sejlere enestående naturoplevelser. Havet og lyset! Tag bare vinden, der aldrig er konstant, men hele tiden varierer. Når meteorologerne siger 8 m/s,  er det stort set kun sejlere, der ved, at det nemt kan dække over vindstød fra 4 - 12 m/s, da de 8 jo er udtryk for et gennemsnit over 10 minutter. Helt specielle naturoplevelser får vi under natsejlads. Om efteråret trækker vi en stribe af morild efter båden.  I klart vejr er der en stjernehimmel, hvis lige ikke findes. Om sommeren får vi her i Norden intense oplevelser i de skønne lyse nætter. Oven i det hele har vi fugle- og dyrelivet på tæt hold. Jo, som sejlere har vi førsteparket til det hele. Det er bare at indløse billetten.

 

For anker ved Hesselø
Emsen - grænsen mellem Holland og Tyskland

Udfordringerne og tilfredsstillelsen

Der ligger mange udfordringer i at sejle - både fysisk og intellektuelt. Bare det at prøve kræfter med elementerne i hårdt vejr og efterfølgende opleve lykkefølelsen, når man er kommet i havn og sidder trygt og godt - Stormen gør læet tryggere, båden lunere. Man må være træt, for at hvilen får sin salighed og sulten før maden bliver en rigtig oplevelse.

Konkurrencemennesker bliver hele tiden stillet over for nye udfordringer, når de trimmer sejl for at få båden til at gå godt og stærkt gennem vandet. Navigation er ligefrem en intellektuel udfordring - om end den bliver mindre og mindre i takt med den teknologiske udvikling i form af moderne kortplottere, GPS, AIS og alle de andre fine ting.

Men det er stadig en tilfredsstillelse efter mange timer på åbent hav at anduve fremmed kyst. Blot det at kunne identificere en lanterneføring på et fartøj og navigere sikkert gennem en stærkt trafikeret skibsrute om natten stiller krav til viden og erfaring.

Vi bliver stadig stillet overfor intellektuelle udfordringer, når sejladsen foregår i tidevandsområder med stærk strøm. At udregne det bedste afgangstidspunkt og tilrettelægge sejladsen, så medstrømmen udnyttes maksimalt, er en tilskyndelse for de fleste af os.

Glæden

Glæden ved at sejle er svær at forklare for mennesker, som ikke selv har prøvet det. De må undre sig over, hvad glæde der er ved noget, som er så anstrengende, koldt, vådt, utrygt, og som gynger, så man bliver søsyg. Oven i købet koster det mange penge.

Men vi sejlere ved jo heldigvis bedre! 

Venlig hilsen
ulrik andersen

| Svar

Nyeste kommentarer

15.06 | 09:23

Hej,
Er der på nogen tidspunk hvor man er nød til at tage masten af ?
Mast 16 meter ?
Fra Karlstad til Gøteborg ?

Mvh Tom

18.05 | 06:08

Hej Ulrik
det lyder rigtigt dejligt.
Vi har jo også dejligt vejr herhjemme.
Jeg har fået riggen på .
Hilsen Ib

17.05 | 20:10

Du forstår at nyde det, rigtig flotte billeder.
Fortsat rigtig god tur, var du forresten inde på akvarelmuseet?

27.07 | 21:38

Hej med jer alle 4.
Rart at følge jer, det er også godt at jeres investering i Holland har været en god disponering.
Vi glæder os til vi ses
Karen & Steen